Online bomen bestellen
Verse voorraad bomen snel aan huis bezorgd

Bekijk aanbiedingen

Verzorging van de palmboom

In deze blog staan algemene tips voor de verzorging en het onderhoud van palmbomen in Nederland. Belangrijk is wel dat verschillende soorten winterharde palmbomen ook een verschillende verzorging nodig hebben. Koop daarom ook nooit zomaar een boom maar vraag eerst voldoende informatie bij de verkoper waar u de boom wilt aanschaffen. Vraag de verkoper of de boom van uw keuze geschikt is voor uw tuin, let hierbij op:

  • de plaats van de palmboom in de tuin
  • de grondsamenstelling van uw tuin
  • eventuele bemesting
  • bescherming voor de winter

Onderhoud

Net zoals elke boom heeft ook de palmboom het nodige onderhoud nodig. Denk aan het tijdig water geven en het snoeien. Hieronder vind je uitgebreide informatie over het onderhoud van de palmboom.

Water
Een veel gemaakte fout is de palmboom te weinig water geven omdat ze in de natuur toch ook weinig water krijgen. Een deel van de palmen komt oorspronkelijk echter uit gebieden waar redelijk veel regen valt, bijvoorbeeld Aziė. De meeste palmbomen moeten dan ook geregeld water krijgen waarbij het wel belangrijk is dat het water door de bodem goed kan afvloeien, dit om te voorkomen dat ze gaan rotten. Een goed gedraineerde grond is hiervoor belangrijk, dit kan bijvoorbeeld door bij het planten het plantgat een stuk dieper te maken en de bodem te vullen met puin, het water kan dan makkelijk weg.

Snoeien & dode bladeren
Snoeien is bij palmen over het algemeen niet nodig maar kan gedaan worden bij vergeelde of verdroogde bladeren. Het weghalen van dode bladeren stimuleert meteen weer de groei van nieuwe bladeren van de Trachycarpus fortunei of de Chamaerops humilis. Veelal komen er gele punten aan de toppen van de bladeren, dit is een natuurlijk verschijnsel. Eventueel is het mogelijk om deze punten af te knippen.

Bescherming palmbomen in de winter

Des te langer de palmboom in uw tuin staat, des te beter hij bestand zal zijn tegen de winterperiode. De meeste Nederlandse winters geven geen problemen voor winterharde palmbomen, als het echt – langdurig – gaat vriezen zijn er verschillende manieren van bescherming mogelijk. Bij kleine palmbomen kan het verstandig zijn om ze tijdelijk te verplaatsen naar een koele droge plek met voldoende licht. Bij grotere bomen kunnen de bladeren in de kroon bij elkaar gebonden worden waarna u de top inpakt met een ademend materiaal zoals fleecedoek. Ook rondom de stam kan een beschermend materiaal worden aangebracht, bijvoorbeeld bladeren en takken. Belangrijk is wel dat dit materiaal meteen wordt weggehaald zodra de vorst over is, dit om te voorkomen dat er rotting optreedt. De verzorging in de winter van de boom is verder per soort afhankelijk.

Plaats een reactie