Online bomen bestellen
Verse voorraad bomen snel aan huis bezorgd

Bekijk aanbiedingen

Olijfboom snoeien

De olijfboom is een langzaam groeiende boomsoort met 4-8 cm lange groen- zilvergrijze bladeren die ’s winters aan de boom blijven. Jaarlijks komen er vruchten (de olijven) aan de boom, deze zijn zo’n 2,5 cm lang. Een rijpe olijf is zwart/paars. Maximaal kan een olijfboom zo’n 15 meter hoog worden maar meestal – ook door te knotten – blijft hij compact en daarmee even breed als hoog. Bij de oudere bomen draait en kronkelt de stam, er komen scheuren en gaten in waardoor elke boom zijn eigen identiteit krijgt. Een olijfboom is erg sterk en kan erg oud worden; in Italië, Israël en Griekenland zijn bomen waarvan geschat wordt dat ze enkele duizenden jaren oud zijn, een deel van deze bomen draagt nog steeds vrucht. De olijfboom komt oorspronkelijk uit Palestina en is verspreid over het hele Middellandse Zeegebied, Turkije en Iran. Enkele honderden jaren geleden zijn olijfbomen ook naar Zuid- en Midden-Amerika verscheept, ook voor de productie van olijven.

Wanneer olijfboom snoeien

Zoals veel andere bomen is het verstandig om de olijfboom te snoeien. Om hem in vorm te houden en om te zorgen dat hij blijft groeien. Hieronder lees je meer informatie en tips rondom het snoeien van een olijfboom. Het snoeien van een olijfboom is niet moeilijk. Eigenlijk is het zelfs niet eens nodig: de boom behoeft in principe nooit gesnoeid te worden. Toch kan de boom, net als een knotwilg, elk voorjaar geknot worden. De olijfboom snoeien is dus niet noodzakelijk: het is maar waar je voorkeur aan geeft. Meer informatie hierover lees je ook in deze blog van VTwonen over het snoeien.

Vruchten of niet?
Alvorens te beslissen of je de olijfboom snoeien gaat, moet je weten of de boom bedoeld is om er vruchten van te krijgen. Want wanneer je voor een fijne oogst van de smaakvolle vrucht gaat, is het belangrijk om te weten dat aan een tak van de olijfboom nooit tweemaal vruchten zullen groeien. Daarom is het, wanneer je wilt genieten van een lekkere olijf, goed om de takken terug te nemen tot de stam. De tak zal dan opnieuw groeien, waardoor opnieuw kans bestaat op een goede oogst aan olijven. Een andere optie is het terug knippen van de takken van de boom tot ongeveer 20 centimeter van de stam. Wederom is dit een kwestie van voorkeur.

Een negen meter hoge, groenblijvende reus: de olijfboom
De olijfboom kan negen meter hoog worden, schenkt een indrukwekkend aanzicht met haar knoestige bast en is daarmee een prachtig uitziende boom. Het oogsten van olijven is door de grootte van de boom niet te doen middels ‘plukwerk’. Daarom wordt er een kleed onder de boom op de grond gelegd, waarna er hevig aan de boom wordt geschut of met een stok tegen de boom wordt geslagen. De olijven zullen hierdoor uit de boom vallen.

De olijfboom snoeien: checklist

Wanneer moet je de olijfboom nou precies snoeien, hoe doe je dit en waar moet je op letten? Hieronder volgt een handig lijstje, betreffende punten waar je op zou kunnen letten alvorens, tijdens of na het olijfboom snoeien. Op deze manier ben je verzekerd van een mooie boom en met wat geluk minstens zo mooie vruchten.

  • Controleer na de winterperiode of de olijf over eventueel dood hout beschikt. Dit mag je wegsnoeien.
  • Wanneer de olijf heeft overwinterd in een warme kas, kan de boom gevoelig zijn geworden voor schildluis. Kijk hier de takken op na en voer eventueel een bestrijding uit met een geschikt, speciaal middel.
  • Het hart van de boom moet voldoende licht kunnen krijgen. Snoei daarom eventueel naar binnen groeiende takken goed weg.
  • Snel groeiende verticale takken mogen ook weggesnoeid worden. Deze leveren weinig tot niets op.
  • De horizontaal groeiende takken van de boom moeten gespaard blijven, zij geven de boom de typische, karakteristieke vorm en hier kunnen de olijven aan groeien.
  • Wanneer takken te ver doorbuigen, kunnen deze vanaf de buitenkant worden ingekort. Zo kan je de vorm van de boom naar wens maken.

Winterharde olijfboom

Omdat de olijfboom erg sterk is, kan hij het Nederlandse klimaat goed verdragen. Kleinere bomen kunnen nog last krijgen bij strenge vorst, dan is het verstandig om ze tijdelijk even binnen te zetten. De grotere, oude olijven zullen in de volle grond geen probleem hebben met de winter, wel kan het verstandig zijn om bij strenge vorst de boom te omwikkelen met fleecedoek. Hierdoor blijven de bladeren mooi. In ieder geval geen plastic hiervoor gebruiken, dan kan het vocht niet weg. Een olijfboom is geschikt voor de volle grond maar kan ook heel goed gebruikt worden als terras- of kuipplant.

Plaats een reactie