Online bomen bestellen
Verse voorraad bomen snel aan huis bezorgd

Bekijk aanbiedingen

Hoe moet ik lavendel snoeien?

Hoe en wanneer lavendel snoeien? In deze blog vertellen we je er alles over. Lavendel is een plant die je in veel tuinen kunt terugvinden. Hij staat natuurlijk vooral bekend om de lekkere geur die de bloemen verspreiden. Bovendien kan hij goed in ons klimaat groeien. Om zo lang mogelijk van je lavendel te kunnen genieten, is het belangrijk dat je je lavendel goed snoeit. Dit moet op bepaalde momenten en natuurlijk op de juiste manier. Wil jij ook weten hoe je goed je lavendel moet snoeien? Lees dan snel verder!

Wanneer moet ik lavendel snoeien?

Vooral als je lavendel nog jong is, is het belangrijk om deze te snoeien. Het eerste jaar raden we je aan om je lavendel zeker één of twee keer te snoeien. Zo kan hij nog jaren verder groeien en kun jij er langer van genieten. Wanneer de lavendel de eerste jaren is doorgekomen, hoef je hem minder vaak te snoeien. Wat dat betreft lijkt hij wat op een Beukenhaag en Laurierhaag.

In welke tijd van het jaar kun je het beste snoeien?
Dit is meestal aan het begin van het voorjaar (maart/april), wanneer de ergste vorst voorbij is. De oude bloemen zijn dan uitgebloeid en de lavendel bereidt zich voor om nieuwe, jonge bloemen hun werk te laten doen. Als je snoeit voordat de nieuwe knoppen tevoorschijn komen, kan de plant uit nieuwe scheuten bloeien.

Hoe moet je lavendel snoeien?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het moment waarop je de lavendel gaat snoeien. Als je de lavendel in het voorjaar snoeit (dit wordt de hoofdsnoei genoemd), gebruik je een haagschaar. Hiermee snoei je een aardig stuk van de lavendel, ongeveer een derde van de plant. Snoei tot ongeveer 10 à 15 centimeter boven de grond. Het best is wanneer er nog kleine scheuten blad aanzitten. Om je lavendel goed en groot te laten groeien, is het belangrijk om af en toe de bloemen te toppen. Dit houdt in dat je nieuwe topjes van de plant verwijdert met een snoeischaar. Je lavendel bloeit dan wel later, maar uiteindelijk heb je een beter groeiende plant die ook nog eens ouder wordt. Doe je dit niet, dan kunnen er scheuten afsterven en wordt je plant uiteindelijk lelijker. Top de bloemen in het voorjaar, bij jonge planten kan dit wel drie keer.

Kan ik snoeien in het najaar?
Niet alleen in het voor-, maar ook in het najaar is het belangrijk om je lavendel te snoeien. Ook nu gebruik je een haagschaar, net als bij de hoofdsnoei in het voorjaar. Nu snoei je alleen de uitgelopen bloemen eraf. Snoei nooit lager dan waar er nog scheuten aan de plant zitten, anders kunnen er moeilijk nieuwe bloemen groeien. Lavendel snoeien is dus niet moeilijk, maar als je lang van de mooie plant wilt genieten moet je het zeker wel doen. Je hoeft er geen bijzonder gereedschap voor te hebben en de lavendel is niet erg onderhoudsintensief; je hoeft immers maar twee keer per jaar te snoeien. Pas dus onze tips toe en houd er de mooiste lavendel aan over!

Plaats een reactie