Online bomen bestellen
Verse voorraad bomen snel aan huis bezorgd

Bekijk aanbiedingen

Hoe moet ik fruitbomen snoeien?

Wil jij alles weten over Fruitbomen snoeien? Het Nederlandse klimaat is uitermate geschikt voor bepaalde fruitbomen. Appel- en perenbomen doen het altijd bijzonder goed. Als je tuin groot genoeg is kun je meerdere fruitbomen in je tuin planten. Na het planten van fruitbomen ben je niet klaar, fruitbomen snoeien moet regelmatig gebeuren namelijk. Door een mooi leifruitboom op het juiste moment te snoeien verhoog je de fruitopbrengst.

Hoe werkt het snoeien van fruitbomen?

Om te kunnen snoeien heb je het juiste gereedschap nodig. Een takkenschaar of snoeischaar is uitermate geschikt voor het snoeien van fruitbomen. De takken die weinig vrucht geven knip je weg, tot ongeveer 8-12 centimeter vanaf de stam. Je kunt natuurlijk ook met takken te maken hebben die splitsen. Kom je een dergelijke tak teken, knip dan één van de twee weg. Takken die naar binnen of naar beneden groeien kun je verwijderen met de takken- of snoeischaar. Heb je te maken met dikke takken die je wilt verwijderen, gebruik dan bij voorkeur een snoeizaag. Deze kun je kopen in een tuinwinkel, of huren bij een verhuurbedrijf of bouwmarkt.

Steenvruchtbomen en pitvruchtbomen
Er zijn veel verschillende soorten fruitbomen. Er zijn twee categorieën waarin fruitbomen ingedeeld kunnen worden, steenvruchtbomen en pitvruchtbomen. Het snoeimoment is afhankelijk van het soort boom. Onder andere appel- en perenbomen vallen in de categorie pitvruchtbomen. Deze bomen kun je het beste in de maanden januari, februari en maart snoeien. Let er wel op dat het niet vriest, dan kun je beter niet snoeien. Daarnaast is een droog weertype het meest gunstigste.

Werkt een steenvruchtbomen snoeien anders?

Heb je een boom met vruchten zoals kersen, pruimen, abrikozen? Deze bomen vallen in de categorie steenvruchtbomen. Het snoeien van deze bomen in de winter is niet aan te raden. Er zijn eigenlijk twee geschikte snoeimomenten. Het eerste moment is april en mei, direct na de bloei van de boom. Het tweede moment is in augustus en september, na het plukken van de vruchten. Let op: voor Dwergfruitbomen en/of Patio-fruitbomen gelden andere snoeiadviezen.

Gereedschap gebruik bij fruitbomen snoeien
Om goed te kunnen snoeien heb je het juiste gereedschap nodig. Voor het snoeien van een klein boompje van één meter hoog heb je natuurlijk heel andere gereedschap nodig in vergelijking tot een grote boom van 7 meter hoog. bomen snoeienVoor een kleine boom is een snoeizaag vaak voldoende. Wil je grote bomen snoeien, dan heb je bijna altijd een boomzaag nodig. Een boomzaag gebruiken vereist wel wat oefening, zorg er dan ook voor dat je iemand met kennis van zaken in de buurt hebt rondlopen als je aan de slag gaat. Het juiste gereedschap hoef je niet direct te kopen, je kunt het ook huren. Hiervoor kun je terecht bij de bekende Gamma bouwmarkt of verhuurbedrijf Boels bijvoorbeeld. Het huren voor een weekend kost je slechts enkele tientjes. Vaak moet je wel een borg betalen, houd hier rekening mee.

Plaats een reactie