Online bomen bestellen
Verse voorraad bomen snel aan huis bezorgd

Bekijk aanbiedingen

Tips voor het snoeien van een pruimenboom

Ga jij een pruimenboom snoeien? Een pruimenboom hoort in de categorie steenvruchten. Net als alle bomen moeten ook pruimenbomen gesnoeid worden. Er is echter wel een groot verschil tussen pruimenbomen en appelbomen bijvoorbeeld. Appel- en perenbomen dienen veel vaker gesnoeid te worden in vergelijking tot pruimenbomen. Je hebt dus veel minder werk aan een pruimenboom snoeien. Daarnaast geeft de boom elk jaar weer lekkere vruchten die je heerlijk kunt verwerken in een dessert bijvoorbeeld. Als je vrienden of familie op bezoek krijgt kun je biologische pruimen uit je eigen tuin op tafel zetten, niet alleen gezond, maar ook nog eens heel lekker!

Schimmels in de boom
Pruimenbomen (net als perzikbomen)zijn heel vatbaar voor schimmels en ziektes. Hoe vaker je een pruimenboom snoeit, des te groter de kans op een dergelijke schimmel. De kans op een schimmel is het kleinst na de oogt, dat is dan ook de beste periode om een pruimenboom te snoeien. Als uiterste datum kun je 15 september aanhouden. Snoei je daarna, dan is de kans op ziektes dus groter.

De beste pruimen na goed snoeien

Takken die zo’n 4 jaar oud zijn geven de beste pruimen. Zou je elk jaar gaan snoeien, dan verklein je dus de kans op lekkere pruimen. Als je gaat snoeien, zorg er dan voor dat je de takken niet glad af snoeit. Het beste kun je stompjes overlaten, met een lengte van zo’n 2 centimeter. Je verkleint hierdoor de kans op de zogenaamde Gomziekte. Door goed onderhoud blijft je boom veel langer mooi en kan echt heel oud worden. Het snoeiafval en pruimenafval kun je eventueel in een grote afvalcontainer op een milieuvriendelijke manier laten recyclen. Zo’n afzetbak voor groenafval kun je online bestellen en laten thuisbezorgen.

Gereedschap om pruimenbomen snoeien

Heb je al nagedacht over het gereedschap om pruimenbomen te snoeien? In principe is een takken- en snoeischaar voldoende. Deze scharen kun je voor enkele tientjes kopen in de winkel of online. Qua fysieke winkels kun je denken aan de Intratuin of Tuinland bijvoorbeeld. Wil je de producten online kopen, dan kun je terecht bij verschillende webshops. Een bekende en betrouwbare webshop met verschillende snoei- en takkenscharen is bol.com. Als je online bestelt hoef je niet eens de deur uit, de bestelde producten worden vaak binnen 24 uur bij je thuisbezorgd!

Plaats een reactie